Οι καστανοί Κρομανοειδείς της βόρειας Ευρώπης

Θα έχετε δει πολλές φορές άτομα με καταγωγή από τη Σκανδιναβία να έχουν καστανό ή ακόμα και σκούρο καστανό χρώμα μαλλιών. Παρότι στερεοτυπικά οι Σκανδιναβοί θεωρούνται ξανθοί, υπάρχει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που έχει καστανά μαλλιά. Το ζήτημα εντόπισαν οι ανθρωπολόγοι που μελέτησαν τη φυλετική σύνθεση της Σκανδιναβίας και της βόρειας Ευρώπης γενικότερα, η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί Νορδική. Ωστόσο, ο Νορδικός τύπος συνδέεται με ξανθά μαλλιά και το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί καστανοί στην βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι γηγενείς, δημιούργησε προβληματισμούς. Το ζήτημα απασχόλησε τον Σουηδό ανθρωπολόγο Bertil Lundman στη μελέτη του με τίτλο “Dunkelgemischte cromagnide Typen aus Dalarne, Schweden” που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zeitschrift für Morphologie und Anthropologie. Ο Lundman μελετάει τον καστανό Κρομανοειδή τύπο σε περιοχή της Σουηδίας, με αποτελέσματα που επεκτείνονται ευρύτερα στη βόρεια Ευρώπη.

Οι ανθρωπολογικές μελέτες στη βόρεια Ευρώπη έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, σε κάποιες χώρες μάλιστα πλειοψηφικό, έχει καστανά ή σκούρα καστανά μαλλιά. Το γεγονός προκάλεσε προβληματισμό στους πρώτους ανθρωπολόγους που ασχολήθηκαν με τη φυλετική σύνθεση της βόρειας Ευρώπης. Οι Νορδικοί έχουν ξανθά μαλλιά, συνεπώς οι κάτοικοι αυτοί…
δεν μπορούσαν να είναι θεωρηθούν Νορδικοί, τουλάχιστον όχι καθαροί. Επίσης, θα ήταν δύσκολο να θεωρηθούν Μεσογειακοί, παρά μόνο γενικευμένα, εφόσον έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα γωνιώδη γνωρίσματα του προσώπου, η ισχυρή σωματοδομή και το υψηλό ανάστημα, οδήγησαν μετά από δεκαετίες ερευνών τους ανθρωπολόγους να συνδέσουν τους καστανούς της βόρειας Ευρώπης με τον Κρομανοειδή τύπο. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι Κρομανοειδείς αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της βόρειας Ευρώπης και όχι μια απλή μειοψηφία. Πολλές φορές, ειδικά στη Σκανδιναβία, βρίσκονται σε μίξη με Νορδικό στοιχείο, ενώ στην Βρετανία με Ατλαντοειδές στοιχείο.

Ο Lundman βρίσκει ότι ο καστανός Κρομανοειδής τύπος αποτελεί διψήφιο ποσοστό στην περιοχή της Σουηδίας που εξετάζει, που φτάνει ανά περιοχές μέχρι και το 30%. Το ανάστημά τους είναι υψηλό, η σωματοδομή τους ισχυρή, έχουν δολιχοκεφαλία, μεσοπροσωπία, προφίλ μύτης πάνω από 1/3 κοίλο και σπάνια κυρτό, με ανοιχτό χρώμα ματιών κατά 60% και μόλις 10% σκούρα μάτια. Τα φρύδια είναι σχετικά έντονα για την περιοχή, μάτια βαθιά τοποθετημένα και έντονα ζυγωματικά χαρακτηρίζουν την φυσιογνωμία τους. Το χρώμα των μαλλιών σπάνια είναι μαύρο, αλλά είναι αρκετές φορές σκούρο καστανό. Συνδυάζεται κυρίως με ενδιάμεσο ή ανοιχτό χρώμα ματιών.

Ο συγγραφέας παρατηρεί ότι οι κάτοικοι αυτοί δεν είναι τόσο ενεργητικοί όσο οι Νορδικοί των ίδιων περιοχών. Επίσης, είναι πιο προσιτοί, τραχείς, απαθείς, καθώς και λιγότερο καθαροί και με λιγότερο καλλιτεχνικό ή μουσικό ταλέντο από τους Νορδικούς. Βλέπουμε ότι ως προς τα ψυχικά γνωρίσματα, είναι ενστικτώδεις, σχετικά δραστήριοι, τραχείς και όχι εκλεπτυσμένοι.

Ο ίδιος τύπος φαίνεται ότι υπάρχει σε σημαντικές ποσοστώσεις στη Νορβηγία. Μάλιστα, ο Lundman υποδεικνύει ότι ο τύπος αυτός έχει απώτερη σχέση με τους νότιους Κρομανοειδείς και τους Βερβερικούς, προφανώς λόγω Κρομανοειδών γνωρισμάτων. Στη Γερμανία οι ανθρωπολόγοι έχουν εντοπίσει τον τύπο αυτό συχνά μικτό με Νορδικό στοιχείο. Οι ιστορικές και μυθικές διηγήσεις της Σκανδιναβικής παράδοσης αναφέρουν αρκετές φορές ήρωες με σκούρα ή καστανά μαλλιά, γνώρισμα που κατά περιπτώσεις σχετίζονταν με ευρύ πρόσωπο ή μεγάλο ανάστημα.

Συμπερασματικά, στη βόρεια Ευρώπη υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό καστανών μεσο-δολιχοκέφαλων, με ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια και μεγάλο ανάστημα. Αντιστοιχεί στον βόρειο Κρομανοειδή τύπο, ο οποίος αποτελεί βασικό ανθρωπολογικό συστατικό των βόρειων χωρών της Ευρώπης, επηρεάζοντας την εμφάνιση και την συμπεριφορά των λαών που κατοικούν εκεί.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες καστανών Κρομανοειδών από τη Σουηδία. Παρατηρήστε τα γωνιώδη γνωρίσματα του προσώπου σε ζυγωματικά και σαγόνια, το μακρύ κρανίο και τα βαθιά τοποθετημένα μάτια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

15 − 2 =