Ο Lapouge για την φυλή και το έθνος

“Δεν μπαίνουμε με διάταγμα σε μια οικογένεια ή σε ένα έθνος. Το αίμα που φέρουμε στις φλέβες μας από τη γέννησή μας, το διατηρούμε για όλη μας τη ζωή. Το άτομο συνθλίβεται από τη φυλή, δεν είναι τίποτα από μόνο του. Η φυλή, το έθνος είναι τα πάντα.”

Lapouge, L’Aryen, son role social

Ο Γάλλος ανθρωπολόγος Georges Vacher de Lapouge υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ευρωπαϊκής διανόησης. Ξεκίνησε ιδεολογικά έχοντας σοσιαλιστικές απόψεις, όμως οι φυλετικές μελέτες του επηρέασαν καταλυτικά την σκέψη του με αποτέλεσμα να γίνει ενσυνείδητος εθνικιστής και φυλετιστής. Από τις ανθρωπολογικές του μελέτες διαπίστωσε την σημασία του φυλετικού παράγοντα στην κοινωνία, στην ιστορία και στον πολιτισμό. Οι κορυφαίες συμβολές του στην μελέτη της κοινωνίας… υπό το φυλετικό πρίσμα, μάλιστα σε μια πρώιμη εποχή για την επιστήμη της ανθρωπολογίας, ελάχιστοι διέθεταν το πνευματικό υπόβαθρο για να τις κατανοήσουν. Ένας άνδρας πολύ μπροστά από την εποχή του.

Ο Lapouge, ως ένθερμος εθνικιστής και φυλετιστής, εκφράζει τις απόψεις του περί φυλής και έθνους. Κανένας νόμος ή έγγραφο δεν μας κάνει μέλος μιας οικογένειας. Κανένας νόμος ή έγγραφο δεν μας κάνει μέλος ενός έθνους. Το αίμα είναι αυτό που καθορίζει τη θέση μας σε μια οικογένεια ή στο ευρύτερο συγγενικό σύνολο του έθνους. Το άτομο δεν έχει καμία αξία από μόνο του. Η φυλή και το έθνος είναι τα πάντα. Η ρήση αυτή του Lapouge θα πρέπει να μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

twelve − 10 =