Χάρτης κεφαλικού δείκτη της Ευρώπης – Griffith Taylor

Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει ισοκεφαλικές καμπύλες, που προσδιορίζουν τα γεωγραφικά όρια που καταλαμβάνει κάθε εύρος κεφαλικού δείκτη. Επίσης, δίνονται τα εθνικά στοιχεία που σχετίζονται με την κάθε περιοχή και τον αντίστοιχο κεφαλικό δείκτη. Προέρχεται από τον Βρετανό γεωγράφο, ανθρωπολόγο και εξερευνητή Thomas Griffith Taylor. Ο χάρτης και η ανάλυση πάνω στην οποία βασίζεται ο χάρτης βρίσκεται στη μελέτη του με τίτλο “The Evolution and Distribution of Race, Culture, and Language“, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geographical Review. Η μελέτη εξετάζει την διάδοση των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων στην Ευρώπη και τις ανθρωπολογικές μετακινήσεις σε σχέση με την γλώσσα και τον πολιτισμό.

Ο Taylor γράφει ότι τα έθνη στην Ευρώπη έχουν παραμείνει σχετικά διακριτά, παρά τους πολέμους, τις κατακτήσεις και τις συνθήκες. Η εθνικότητα αποτελεί πολύ περισσότερο…
ζήτημα φυσικής ανθρωπολογίας, από ότι κάποιοι ιστορικοί θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Ο συγγραφέας δίνει μεγαλύτερο βάρος στον κεφαλικό δείκτη, παρά στο ανάστημα και στον χρωματισμό.

Ο χάρτης αποκαλύπτει την σχέση ισοκεφαλικών καμπυλών με εθνολογικά στοιχεία στην Ευρώπη. Η συσχέτιση κεφαλικού δείκτη και εθνικής προέλευσης είναι εμφανής. Η κεντρική Ευρώπη εμφανίζει πολύ υψηλούς κεφαλικούς δείκτες, εντός βραχυκεφαλίας, που προκύπτει από μια δραματική επέκταση Αλπικών και Βαλτικών που εισήλθαν από τα ανατολικά. Στα βόρεια οι Νορδικοί-Ατλαντοειδείς ρίχνουν τον κεφαλικό δείκτη εντός δολιχοκεφαλίας. Στα Βαλκάνια ο κεφαλικός δείκτης αγγίζει την υπερβραχυκεφαλία λόγω Διναρικών, ενώ σε τμήματα της νότιας Ευρώπης, ο κεφαλικός δείκτης πέφτει λόγω Μεσογειακών.

Ο Taylor βρίσκει ότι τα πιο φυλετικά μικτά κράτη στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται στον χάρτη, με τις χώρες αυτές να τέμνονται από πολλαπλές ισοκεφαλικές καμπύλες, που υποδηλώνουν ανθρωπολογική διαφοροποίηση. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι υπάρχουν ζώνες στην κεντρική, νότια και παραλιακή Ελλάδα με κεφαλικό δείκτη έως 81, που σημαίνει την ύπαρξη αρκετών δολιχοκέφαλων Μεσογειακών, πάντοτε σε μίξη με Αλπικούς. Στα βορειοδυτικά της χώρας, ο κεφαλικός δείκτης υπερβαίνει το 83, που προέρχεται από την επιρροή Διναρικών στοιχείων. Στη βόρεια Ελλάδα ο κεφαλικός δείκτης φτάνει μέχρι το 83, που υποδηλώνει αύξηση ήπια βραχυκέφαλων, όπως οι Αλπικοί. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βλέπουμε μια προέκταση των βραχυκέφαλων Αρμενοειδών εκ Τουρκίας. Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Ελλάδα σύμφωνα με τον χάρτη, σκιαγραφεί την φυλετική ποικιλομορφία της χώρας. Ο Taylor θεωρεί ότι ο αρχετυπικός Έλληνας έχει κεφαλικό δείκτη στο διάστημα 78-80, υποδεικνύοντας τον Μεσογειακό τύπο που κατοικεί στην κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα.

Η μελέτη του Taylor προσδίδει μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία στο ζήτημα της ανθρωπολογικής διαφοροποίησης της Ευρώπης. Ο ίδιος στις έρευνές του συνδύασε τις γεωγραφικές γνώσεις με την μελέτη της ανθρωπολογικής διαφοροποίησης, καταδεικνύοντας την επίδραση του φυλετικού παράγοντα στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Την παρούσα έκδοση του χάρτη την βρήκαμε στο βιβλίο του Ellsworth Huntington, The character of races, 1924.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

11 + 15 =