Διδαχή από τον Μύθο του Μίλων του Κροτωνιάτη

Πίνακας του Charles Meynier για τον ήρωα του μύθου μας

Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρξαν σπουδαίοι χαρακτήρες, εξαιρετικοί άντρες και γυναίκες.

Γεννήθηκαν μοναδικοί Μύθοι και τελέστηκαν κοσμοϊστορικά γεγονότα. Εμείς, όπως και πολλοί άλλοι πριν από εμάς, θα σας παρουσιάσουμε όσο μεγαλύτερο όγκο αυτών των Μύθων μπορούμε.

Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. ήταν γιος του Διότιμου. Ήταν παλαιστής ενώ είχε καταφέρει να στεφανωθεί σε έξι Ολυμπιάδες, (μια φορά ως παιδί και πέντε ως ενήλικος). Επίσης ήταν επτά φορές νικητής στα Πύθια (των Δελφών), δέκα φορές κέρδισε στα Ίσθμια (εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας) και εννέα στα Νέμεα (αθλητικοί αγώνες που διεξάγονταν στην Νεμέα). Είχε δηλαδή πάνω από τριάντα νίκες, σε στεφανίτες (Πανελλήνιους) αγώνες μέσα σε τουλάχιστον 24 χρόνια.

Εκτός από σπουδαίος αθλητής

Είχε επίσης οδηγήσει τους συμπατριώτες του στον στρατιωτικό θρίαμβο επί των Συβαριτών (510 π.Χ.). Όπου τιμητικά ήταν ντυμένος όπως ο Μυθικός ήρωας Ηρακλής (φορώντας τον Ολυμπιακό κότινο στο κεφάλι, με λεοντή πάνω στους ώμους και κουβαλώντας ρόπαλο στο χέρι).

Όντας οπαδός του Πυθαγόρα, του έσωσε την ζωή όταν συγκράτησε μια οροφή που ήταν έτοιμη να πέσει πάνω του. Πιθανόν είχε νυμφευθεί την κόρη του φιλοσόφου Μυία.  Η μοναδικότητα αυτού του ανθρώπου όμως, δεν σταματάει. Είχαν δημιουργηθεί ιστορίες για την ρώμη και την μυική του δύναμη. 

  • Αναφέρεται για παράδειγμα ότι είχε σηκώσει στους ώμους του έναν ταύρο τεσσάρων ετών, τον οποίο και έφαγε. Ο Αθήναιος ο Ναυκρατίτης που έζησε στη Ρώμη το 2ο αι. μ.Χ., αναφέρει ότι ο Μίλων κατανάλωνε ταχτικά πέντε κιλά κρέας, άλλα τόσα ψωμί και τρεις κανάτες κρασί (σχεδόν 10 λίτρα) σε κάθε του γεύμα. Στην πραγματικότητα ο Μίλων είχε ανακαλύψει την προπόνηση με προοδευτική επιβάρυνση μέσω της σταδιακής αύξησης της αντίστασης, όταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τους αγώνες άρχισε να σηκώνει ένα μοσχαράκι και να βαδίζει κάποια απόσταση. Με τον καιρό το μοσχάρι μεγάλωνε και έτσι ο Μίλων αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη δύναμη.
  • Ο περιηγητής Παυσανίας γράφει πως ο Μίλων μπορούσε να σταθεί πάνω σε έναν δίσκο που έχει αλειφθεί με λάδι χωρίς κανένας να μπορεί να τον μετατοπίσει. Επίσης μπορούσε να κρατήσει στο χέρι του ένα ρόδι χωρίς κανείς να μπορεί να του το πάρει από το χέρι -εκτός της γυναίκας του- και χωρίς αυτό να σπάσει. Αυτή η τελευταία εκδοχή ίσως είναι παρερμηνεία αγάλματος στο οποίο πιθανόν εμφανίζεται ο Μίλων να δίνει στην Ήρα το φρούτο.
  • Άλλα ανδραγαθήματα που λέγεται πως έκανε ήταν ότι μετέφερε ο ίδιος το άγαλμά του στην Άλτη και ότι μπορούσε να δέσει, όπως ένα στεφάνι, ένα κορδόνι στο κεφάλι του και να το σπάσει με τη δύναμη των φλεβών του κρατώντας την αναπνοή του.

Αυτά όμως, είναι στείρες εγκυκλοπαιδικές άρα και άχρηστες γνώσεις, αστικού ενδιαφέροντος.

Αν όμως αναλύσουμε τον θάνατο αυτού του σπουδαίου άντρα. Θα μάθουμε πολλά. Ο Μίλων λοιπόν, πέθανε όταν κατά την διάρκεια μιας βόλτας του στο δάσος είδε έναν κορμό δέντρου που είχαν αφήσει οι ξυλοκόποι μαζί με τις σφήνες. Μη μπορώντας να αντισταθεί στην πρόκληση του να δοκιμάσει την δύναμή του τελειώνοντας τη δουλειά που άφησαν στην μέση οι ξυλοκόποι, προσπάθησε να τον σχίσει με γυμνά χέρια. Κατά την προσπάθειά του αυτή όμως, οι σφήνες γλίστρησαν έξω και τα χέρια του πιάστηκαν στον κορμό. Έτσι όταν νύχτωσε τον κατασπάραξαν τα θηρία.

… ἀποθανεῖν δὲ ὑπὸ θηρίων φασὶν αὐτόν: ἐπιτυχεῖν γὰρ αὐτὸν ἐν τῇ Κροτωνιάτιδι αὐαινομένῳ ξύλῳ, σφῆνες δὲ ἐγκείμενοι διίστασαν τὸ ξύλον: ὁ δὲ ὑπὸ φρονήματος ὁ Μίλων καθίησι τὰς χεῖρας ἐς τὸ ξύλον, ὀλισθάνουσί τε δὴ οἱ σφῆνες καὶ ἐχόμενος ὁ Μίλων ὑπὸ τοῦ ξύλου λύκοις ἐγίνετο εὕρημα. μάλιστα δέ πως τὸ θηρίον τοῦτο ἐν τῇ Κροτωνιάτιδι πολύ τε νέμεται καὶ ἄφθονον.Παυσανίας Ηλιακών Β΄, 6.14.8

Δεν αρκεί κάποιος να είναι δυνατός και να μάχεται επί όποια ευκαιρία. Όσο δυνατός και να είσαι όσο σπουδαίος και να αισθάνεσαι. Οι μάχες πρέπει να επιλέγονται! Με την κατάλληλη παγίδα, με τον κατάλληλο τρόπο θα ηττηθείς. Και αυτές τις μέρες δεν έχουμε το περιθώριο να χάνουμε.

Επί ρώμη μη καυχώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

nineteen − six =